Cum să-ți determini colegii să lucreze mai bine cu tine
Unul dintre cele mai importante criterii de angajare pentru multe companii este capacitatea de a lucra bine în echipă (team-player) și cu toate acestea, atât de mulți dintre noi avem colegi care nu colaborează bine unii cu alții.
În cartea sa, “Codul culturii. Secretele grupurilor de mare succes”, Daniel Coyle discută despre modurile în care oamenii lucrează împreună ca parte a unui grup care obține rezultate excelente. Astfel, autorul nu se concentreaza pe modalitățile de a conduce un grup ca lider, ci se focusează pe modul în care oamenii interacționează cu succes și productiv unul cu celălalt.
Cercetările sale au identificat trei trăsături care propulsează lucrul eficient între oameni:
- Construirea sentimentului de siguranță
- Împărtașirea vulnerabilității
- Stabilirea scopului
Construirea sentimentului de siguranță reprezintă fundamentul pe care este construită cultura organizațională și stă la baza relațiilor personale. În cadrul unei echipe de succes, între membrii ei se formează puternice conexiuni emoționale, echipa funcționând ca o unitate familială în care membrii se simt confortabil unul cu celălalt. Pentru a construi sentimentul de siguranță, poți utiliza o varietate de tactici printre care: încurajarea comunicării, precum și a ascultării active, comunicarea recunoștinței și asigurarea că toată lumea are o voce.
Împărtășirea vulnerabilității este cheie pentru creearea coeziunii și reprezintă un factor important care ajută la construirea încrederii. Țînând cont de faptul că majoritatea oameniilor se tem să-și arate vulnerabilitatea, Coyle afirmă că aceasta este contagioasă în grupuri de succes, deoarece exemplifică nevoia oamenilor unii de alții. Simplul gest de a arăta vulnerabilitate, de a nu-ți fi frică să afirmi de ce ai nevoie sau că nu cunoști toate răspunsurile, te apropie de ceilalți și îî ajută și pe ei să se deschidă. Pentru a utiliza această abilitate cu succes, un lider poate, de exemplu, să dea posibilitatea echipei să lucreze împreună fără ca el să fie prezent. Astfel, liderul arată echipei încredere că este capabilă să ia decizii în cunoștință de cauză fără ca acesta să fie prezent tot timpul.
Stabilirea scopului este poate cea mai elementară dintre cele trei – pur și simplu oamenii trebuie să aibă un motiv pentru a face munca pe care o fac în fiecare zi și au nevoie de un ghid. Coyle afirmă că un lider are responsabilitatea de a se asigura că prioritățile sunt clasificate. Cu toate acestea, acesta trebuie sa țină cont și de vocea grupului și să discute prioritățile împreună. Acest lucru nu numai că asigură faptul că oamenii se simt auziți, dar, de asemenea, asigură că obiectivele companiei sale sunt lucruri de care oamenii se simt conectați.
Aceste trei trăsături oferă o bună direcție atât pentru persoanele care își doresc să lucreze și să colaboreze mai bine cu colegii lor, cât și pentru cei care conduc echipe.
În Romania, datorită modului în care am fost educați în a fi în competiție unul cu celălalt și doar cel care era primul avea apreciere, a lucra colaborativ reprezintă una dintre provocările organizațiilor.
În acest sens, găsești mai jos câteva modalități de a crește colaborarea cu colegii:
- Fă din munca în echipă o prioritate, făcând-o parte din sistemul de management al performanței. Acest lucru începe cu așteptările de performanță atunci când cineva se alătură organizației. Atunci când o măsori le oferi oamenilor așteptarea chiar de la începutul rolului lor în cadrul organizației, altfel, aceasta nu va fi văzută ca prioritate.
- Nu te plânge conducerii atunci când ai o problemă cu cineva – de fapt, va înrăutăți lucrurile. Ia toate măsurile necesare pentru a-ți remedia mai întâi situația și apelează la management ca ultimă soluție.
- Cere un sfat. Din nou, nu dorești să mergi la șeful sau conducerea superioară pentru a te plânge de un coleg, dar poți cere sfatul managerului direct cu privire la modul de îmbunătățire a relațiilor de muncă – acest lucru va ajuta managerul să vadă că ești cu adevărat un jucător de echipă.
- Comunică direct cu persoana cu care ești în conflict. Acesta reprezintă cel mai important factor atunci când vine vorba de îmbunătățirea unei relații de muncă.
- Află provocările și obstacolele persoanei respective. Nu presupune întotdeauna că motivul pentru care un coleg nu lucrează bine cu tine este unul de ordin personal. Se poate ca persoana respectivă să nu aibă aptitudinea pentru locul de muncă sau să nu aibă pregătirea necesară pentru a face o treabă excelentă. În cazul în care așa stau lucrurile, te poți oferi să-l instruiești sau să-l ajuți în vreun fel. El te va vedea într-o lumină nouă, ca partener și nu ca inamic.
- Crează o relație personală cu persoana respectivă în afara orelor de program – poți utiliza timpul petrecut împreună pentru a afla ce aveți în comun în afara locului de muncă. Când colegii nu se înțeleg sau nu lucrează bine împreună, s-ar putea ca pur și simplu să nu se cunoască cu adevărat. Cel mai bun mod de a cunoaște mai bine un coleg este să petreci ceva timp cu el departe de birou.
Surse articol:
10 Tips For Getting Your Colleagues To Work With You Better (forbes.com)
Daniel Coyle, Codul culturii. Secretele grupurilor de mare succes. București, Editura Publica, 2018
Teodora Moldovan
Teodora Moldovan este licențiată în psihologie, psiholog clinician în supervizare, cu experiență în mediul organizațional de peste 17 de ani. În prezent, Teodora urmează cursurile de formare în Psihoterapia Integrativă a Traumei în cadrul Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei. Totodată, Teodora a absolvit in 2016 cursul de Transformational Coach în cadrul Mind Learners Coaching School, utilizând cunoștințele și abilitățile dobândite în mediul organizațional. Ultimii 5 ani i-a dedicat pasiunii în domeniul psihologiei, urmând cursuri de dezvoltare în Constelațiile Intenției și Traumă. Misiunea sa este să însoțesc oamenii în a se cunoaște mai bine pe ei înșiși, pentru a putea avea relații mai bune unii cu alții și de a-și regăsi drumul potrivit lor.