Cum să gestionezi relațiile de codependență la muncă

La locul tău de muncă:

Ești mereu acolo pentru superiorii și colegii tăi? Uiți adesea de nevoile și de emoțiile tale încercând să satisfaci așteptările, dorințele și nevoile celorlalți? Te simți responsabil pentru rezolvarea situațiilor cu care se confruntă superiorii sau colegii de serviciu? Nu refuzi nicio solicitare (chiar dacă nu îți place ceea ce ei îți cer) de teama de a nu-i supăra? Te simți împlinit doar atunci când îi sprijini pe superiori/colegi?

Dacă la cel puțin două dintre întrebările de mai sus răspunsul este DA, este posibil să te afli într-o relație de codependență.

În conformitate cu Mental Health America, codependența este un comportament învățat, o condiție emoțională și comportamentală care afectează abilitatea unui individ de a avea relații mutuale sănătoase și satisfăcătoare (MHA-codependency). Această codependență nu afectează doar viața profesională, ci și relațiile familiale, pe cele de prietenie sau pe cele parteneriale. Persoanele codependente consumă o gamă largă de resurse (financiare, materiale, temporale, intelectuale sau emoționale) pentru satisfacerea nevoilor celorlalți, consum care pe termen lung va impacta sănătatea psihică și fizică a persoanei.

Pentru a-ți face o idee despre ce înseamnă să fi codependent, te invit să arunci o privire peste semnele personalității codependente și să observi dacă te regăsești printre ele:

  • cauți în permanență afirmarea celorlalți;
  • te simți responsabil pentru rezolvarea problemelor celuilalt;
  • nu poți spune nu;
  • consideri că trebuie să eviți conflictul pentru a nu-l pierde/supăra pe celălalt;
  • faci sau spui lucruri pe care în mod normal nu le-ai face/spune, însă procedezi astfel pentru a nu-l supăra pe celălalt;
  • simți că ești o persoană valoroasă doar atunci când cineva are nevoie de tine;
  • te preocupi prea mult de sentimentele și nevoile celorlalți:
  • întâmpini dificultăți în identificarea propriilor tale nevoi și emoții (Psych2Go – Codependency, 2020).

Dacă te regsești în măcar unul din semnele menționate mai sus, este posibil să fii codependent. Nu știu dacă ai mai auzit asta înainte, însă mă simt datoare să îți spun faptul că această codependență este încadrată în categoria tulburărilor de personalitate, alături de tulburarea de personalitate dependentă.

Tulburarea de personalitate codependentă are la bază o stimă de sine scăzută, teama de separare sau de a nu pierde pe cineva, abandonarea propriilor dorințe, nevoi și emoții pentru a le satisface pe ale celorlalți,  posibil și stări anxioase și/sau depresive (Cermak & Timmen, 1986). Cercetătorii sunt de părere că toate aceste particularități disfuncționale de personalitate înfloresc în perioada copilăriei, în familiile în care predomină un control excesiv, ori în familiile în care relațiile conflictuale sunt la ordinea zilei (Cermak & Timmen, 1986). Din dorința de a menține liniștea în familie, respectiv pentru a-i vedea pe membrii familiei fericiți, copilul ajunge să facă tot ce stă în putința pentru a menține un climat familial pozitiv, uitând de nevoile, de emoțiile și de dorințele sale. Dacă te regăsești în pattern-urile de mai sus, este bine să știi că acestea te-au însoțit și în etapele următoare copilăriei (preadolescență, adolescență, maturitate), extinzându-se și la nivelul altor relații sociale (educaționale, de prietenie, de cuplu și, bineînțeles, profesionale).

Raportat strict la contextul profesional, probabil că și tu ai observat faptul că zilnic apar numeroase provocări, noi sarcini și, bineînțeles, noi solicitări din partea superiorilor direcți sau din partea colegilor de muncă. Din dorința de a demonstra că ești cel mai bun, de a te simți apreciat, cel mai probabil vei încerca să satisfaci marea majoritate a cerințelor.

Dacă vei reuși să satisfaci cu brio expectanțele superiorilor și rugămințile colegilor, cel mai probabil vei fi lăudat și apreciat, fapt ce îți va conferi un sentiment de împlinire personală. Aceasta este însă o pseudo-împlinire care ascunde numeroase aspecte negative, aspecte pe care cel mai probabil nici nu le-ai conștientizat până acum. Energia ta psihonervoasă, resursele tale intelectuale, emoționale sau temporale, toate aceste particularități sunt limitate și tocmai de aceea trebuie să le utilizezi cu prudență.

Dacă accesezi aceste resurse pentru a rezolva solicitările suplimentare, venite din partea superiorilor ori pentru a oferi sprijin necondiționat colegilor, resursele se diminuează, impactând sănătatea ta psihică (prin burnout, anxietate, depresie etc.) și fizică (prin dureri de cap, dureri musculare, probleme gastro-intestinale etc.). Mai mult decât atât, în momentul în care tu îți însușești sarcinile altora, pe termen lung este posibil ca aceste sarcini să intre în rutina ta zilnică, fapt pentru care superiorii sau colegii tăi se vor deresponsabiliza și elibera de sarcinile pe care tu oricum ești DISPUS să le faci pentru ei.

Pentru a depăși codependența profesională în particular, respectiv pe cea din alte situații sociale, este foarte important să înveți să:

  • te apreciezi drept cea mai importantă persoană pentru tine;
  • te percepi drept o persoană valoroasă pentru tine și pentru societate;
  • conștientizezi faptul că nu ești responsabil pentru problemele nimănui, nici pentru problemele șefilor sau colegilor de muncă;
  • spui NU atunci când cerințele și expectanțele superiorilor și colegilor de muncă îți încalcă limitele;
  • comunici asertiv, fără a te teme de impresia pe care o vei lăsa celorlalți;
  • îți analizezi gândurile, emoțiile, sentimentele, nevoile și dorințele tale.

Știu că poate este greu de pus în practică ceea ce tocmai ți-am spus mai sus, însă nimic nu este imposibil. Dacă nu poți depăși codependența singur, noi suntem aici pentru tine și te invităm să ne contactezi oricând te confrunți cu o problemă de acest gen. De asemenea, nu uita de faptul că poți solicita o programare la unii dintre psihoterapeuții noștri.

Nu poți salva universul, nimeni nu poate face asta! Tocmai de aceea este recomandat să te detașezi încet, încet de gândurile, ideile, sentimentele și acțiunile care te mențin în codependență și implicit în nefericire. Devin-o mai conștient de faptul că nu ești responsabil pentru acțiunile celorlalți, precum și de faptul că ești o persoană valoroasă și fără să îți asumi responsabilitățile altora, doar pentru a-i face pe ei fericiți!

 

SURSE UTILIZATE

Cermak, M., & Timmen, L. (1986, 01-03). Diagnostic Criteria for Codependency. Journal of Psychoactive Drugs, 18(1), pg. 15-20. Preluat pe 04 18, 2021, de pe https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02791072.1986.10524475

Co-Dependency. Preluat pe 04 18, 2021, de pe Mental Health America: https://www.mhanational.org/co-dependency

Signs You May Be Codependent (2020). [Film]. Preluat pe 04 18, 2021, de pe https://www.youtube.com/watch?v=r9VexoTZnrw

Crinela Silvia – Drăgan

Psiholog Clinician sub Supervizare, absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, respectiv a Facultății de Psihologie din cadrul Universității Ecologice din București, masterandă în cadrul programelor Psihodiagnoză Cognitivă și Consiliere Psihologică (Universitatea Ecologică din București) și Politici, Gen și Minorități (Școala Națională de Studii Politice și Administrative) și voluntară în cadrul epreHUB.