Cum gestionezi atacul de panică la locul de muncă?

Studii recente arată că 7 din 10 angajați suferă de diverse forme de anxietate la locul de muncă, iar una dintre cele mai întâlnite forme ale tulburării de anxietate este atacul de panică. Atacurile de panică reprezintă apariţii sau intensificări bruşte ale anxietăţii, acompaniate de simptome fizice şi psihice dintre cele mai neplăcute.

Te confrunți cu una dintre situațiile de mai jos?

  • Consideri că ai foarte multe sarcini și dead-linuri și simți că nu le poți duce la bun sfârșit în timp util?
  • Relațiile de muncă, fie cu șefii, fie cu colegii, tind să devină tensionate?
  • Te simți în permanență stresat și parcă nu mai ai suficientă încredere în tine?
  • Te temi că un nou atac de panică ar putea izbucni când ești într-un meeting, workshop etc.?
  • Începi să te temi că vei fi sancționat sau chiar iți vei pierde locul de muncă?

Mai mult, în ultimul timp ai avut unul sau mai multe din următoarele simptome:

  • Neliniște și iritabilitate?
  • Frică cu accente foarte puternice, uneori fără un motiv evident?
  • Dureri de cap, senzații de greață și de sufocare, amețeală, transpirații ale palmelor, mergând chiar până la teama de a face un atac de cord sau vei înnebuni?

Ei bine, este foarte probabil că anxietatea ta deja a atins intensitatea unui atac de panică și că trebuie sa iei măsuri! Ce este de făcut? Și ne vom referi aici la lucrurile care țin efectiv de tine, pe care le poți face tu pentru a gestiona situația. Pentru că trebuie să recunoaștem, poate ne place acel loc de muncă, poate am facut eforturi să obținem un post în compania sau în firma respectivă și parcă nu am vrea să renunțăm la el.

Dar ce se putem face în cazul apariției unui atac de panică la locul de muncă? Vestea buna este ca există soluții concrete prin care putem gestiona atacul de panică.

Dacă simți iminența unui atac de panică sau poate chiar ești deja într-un atac de panică, caută un loc cât mai liniștit, eventual asează-te pe un scaun. Încearcă să anunți un coleg de la locul de muncă despre starea ta. Fie că e prima oară sau repeți un atac de panică, încercă urmatoarea tehnică de respirație în 4 timpi (execută inspirarea, menținerea și expirarea aerului, numărând lent până la 4) și repetă acest ciclu de 5-10 ori, timp în care vei observa că inima se liniștește și starea de teamă dispare.

Dacă nu este prima oara cand faci un atac de panică, adu-ți aminte de faptul că dintr-un atac de panică nu se moare! Acesta apare, atinge o intensitate maximă, apoi se diminuează până la dispariție. De câte ori ai mai murit până acum?! Deși ești speriat de simptomele tale, pentru că ele par înspăimântătoare, gândește-te că sunt inofensive și trecătoare.

Odată ce a trecut atacul de panică de moment, trebuie să știi că pe lângă soluțiile acestea, există și lucruri pe care le poți face si care vor avea efecte pe termen lung în gestionarea atacurilor de panică viitoare.

  • Ai putea discuta deschis cu șefii, colegii, prietenii sau membrii familiei, despre task-urile care te ingrijorează;
  • Prin sport, mișcare și plimbări în aer liber poți elimina stresul și oboseala acumulate în orele de muncă;
  • Meditațiile, relaxarea, exercițiile de respirație îți stau, de asemenea, la dispoziție și, nu în ultimul rand… PSIHOTERAPIA!

Nu întâmplător am lasat la urmă psihoterapia, întrucat este cea mai importantă modalitate prin care putem gestiona atacurile de panică. Ce ne rămâne de făcut este să nu ne blocăm și să apelăm cu încredere la psihoterapie. Psihoterapeuții Happy Minds îți stau la dispoziție și te pot ajuta să identifici ce se întâmplă în mintea ta atunci când treci printr-un atac de panică, precum și modul în care atacurile de panică pot diminua în intensitate și frecvență, până la dispariție.

Graziella Dan

Licențiată în psihologie și sociologie, Graziella a absolvit formarea în terapia cognitiv comportamentală și hipnoterapie, având experiență în domeniul terapiei individuale și de cuplu, a comportamentelor dependente și anxietății.Graziella consideră că una dintre cele mai importante verigi într-o relație terapeutică este autenticitatea, care poate deschide căi nebănuite către clientul său, spre o terapie de succes.